NIEUWS FILMERS

november 2022
Flashmob voor Dierenasiel Gorinchem

Op verzoek van Stichting Dierenasiel Gorinchem hebben wij op zaterdag 19 november met 6 filmers een flashmob opgenomen op De Grote Markt in Gorinchem. Het eindresultaat is gepubliceerd op de website voor de Christmas Challenge 2022.


Via deze challenge kan men op een ludieke wijze een sponsoractie voor dierenhulporganisaties starten. Dierenasiel Gorinchem koos o.a. voor een flashmob. De organisatie was een beetje chaotisch. Mensen kwamen van andere kanten oplopen dan was afgesproken en waar de camera's op gericht stonden. Maar dat maakte het alleen maar spannender. Uiteindelijk is het toch een heel aardig filmpje geworden. Het Dierenasiel was er in ieder geval heel blij mee en bedankte de filmers met een lekkere chocolade verrassing.


Draagt u de dierenopvang een warm hart toe? Bezoek dan de website en doneer: https://www.arkelchristmasstation.nl/actie/j-groenendijk-2

Dit kan tot eind december 2022.

juli 2022

Afsluiting van het filmseizoen

Dinsdag 5 juli hebben de filmers het seizoen op traditionele wijze afgesloten. Normaal gebeurt dat de laatste dinsdag van Juni maar het was een week uitgesteld i.v.m. de benoeming van Arie tot erelid.


Voor de mensen die de laatste filmavond niet konden bijwonen is een kort videoverslag gemaakt.


6 september starten we weer. Fijne vakantie allemaal en tot dan!


juni 2022

ERELID ARIE KRAAIJVELD

Op dinsdagavond 28 juni  is filmer Arie Kraaijveld door het bestuur en leden van De Merwefilmers benoemd tot erelid. 


Arie heeft ruim 20 jaar onafgebroken alle techniek binnen onze club verzorgd. Naast de projectie tijdens de clubavonden installeerde en onderhield hij alle apparatuur. Daarnaast heeft hij vele jaren het clubgebouw schoongehouden en de inkopen voor de bar gedaan. 


Zijn laatste grote klus was de verhuizing van Gorinchem naar Schelluinen. Samen met ons andere erelid Bert Ros heeft hij een groot deel van de werkzaamheden hiervoor voor zijn rekening genomen.


Het bestuur en de leden zijn hem daarvoor zeer dankbaar. Daarom besloten zij om hem, met een bloemetje en een presentje, tot erelid te benoemen.

foto's: Aak Overweel


Seyed legde ons op zeer vakkundige wijze uit wat de diverse onderdelen voor functie hebben en welke invloed ze hebben op de snelheid en stabiliteit bij onze bewerkingssoftware. Ook toonde hij aan dat het niet altijd de duurste configuratie moet zijn om je specifieke wensen  waar te kunnen maken.


Het was een zeer leerzame avond. Zijn vakkundigheid en bijzonder sympathieke persoonlijkheid gaven de leden het gevoel dat het kopen van een nieuwe computer bij 123pc.nl in Gorinchem zeker een goede keuze zal zijn.

mei 2022

LEZING
Op dinsdagavond 17 mei gaf Seyed Ghasemi van 123pc.nl bij ons een lezing over computerhardware voor foto- en videobewerking.


Tijdens deze lezing besprak hij welke dingen je moet overwegen voordat je een PC met de juiste hardware voor foto- en videobewerking koopt.


Meer informatie vind je op hun website www.123pc.nl

maart 2022
ERELID BERT ROS

Op 22 maart 2022 is filmer Bert Ros door het bestuur en leden van De Merwefilmers benoemd tot erelid. 


Bert is op een haar na 50 jaar lid van onze vereniging en heeft zich al die jaren enorm ingezet. Naast verschillende bestuursfuncties en drie verbouwingen van clubhuizen heeft hij ook jarenlang achter de bar gestaan en de inkoop gedaan.

​Bert en zijn vrouw Hennie werden deze avond verrast met een speciaal programma dat in het teken stond van zijn jarenlange lidmaatschap. Onderstaand filmpje was daar een onderdeel van. Het vertelt in het kort zijn verhaal bij de filmclub.

Foto's: Aak Overweel   -  Video: Dick de Witte

februari 2022
ROEL BREKEN GESTOPT ALS VOORZITTER

Tijdens de algemene ledenvergadering op 22 februari 2022 heeft Roel Breken de voorzittershamer overgedragen aan Dick de Witte.

Roel is met een korte tussenpauze  ruim 13 jaar voorzitter van De Merwefilmers geweest.


Hij heeft zich altijd op een positieve en sympathieke wijze ingezet  voor onze vereniging. Mede door hem is de afdeling fotografie ontstaan.


Naast een nieuwe voorzitter zijn er ook twee nieuwe algemene bestuursleden benoemd. T.w. Ada Heerema en Hartog Meijler. Wij wensen het nieuwe bestuur veel succes.

Foto: Anne Mellema

januari 2022
IN MEMORIAM WOUT SLOB 

Op 16 januari 2022 is ons zeer gewaardeerde lid Wout Slob na een kort ziekbed overleden.


Wout was al enige jaren lid van onze vereniging. Naast een zeer goede en enthousiaste filmer, was hij een bijzonder sympathiek en bescheiden mens.  Wij zullen zijn films en warme persoonlijkheid missen. Een groot verlies voor onze club. 


Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe met  dit grote verlies.

29 oktober 2019​
WERKAVOND

29 oktober​ zijn we  met de camera aan de slag gegaan om het dynamisch filmen te oefenen. Om uit de hand vloeiende camerabewegingen te maken valt nog niet mee, zo bleek ook deze avond weer.

Op 12 november komt Johan van den Adel naar onze club voor een vervolg op zijn eerdere lezing over "dynamisch filmen". Hij zal dan onze oefeningen bespreken en eventueel van correcties en aanvullende tips voorzien.

24 september 2019​
GASTOPTREDEN
Op 24 september waren we met 11 leden te gast bij filmclub SGD in Dordrecht.  Daar hebben een gevarieerd filmprogramma vertoond. De films werden bijzonder gewaardeerd. Naast complimenten was er ook wat opbouwende kritiek en tips voor de makers van de films.  De Dordtse filmers waren enthousiast over het programma en zullen ons bezoek belonen met een tegenbezoek volgend jaar. 

mei 2019
​LEZING "CAMERABEWEGING" DOOR JOHAN VAN DEN ADEL

​​Dinsdagavond  7 Mei was Johan van  den Adel bij ons te gast. Johan is één van de initiatiefnemers van "VideoCollege" uit Vinkeveen. Zij verzorgen lezingen en workshops op video gebied. Deze avond ging het over camerabeweging. ​​Goede camerabewegingen brengen meer dynamiek in je films, maar moeten wel goed uitgevoerd en toegepast worden. 

Dit werd in het theoretische deel van de lezing goed behandeld en duidelijk gemaakt. Na de theorie konden alle leden oefenen met het handige camera stabilisatie handvat dat bij Johan kon worden aangeschaft. Om daar mooie vloeiende opnames mee te maken viel nog niet mee. Ook hier geldt: oefening baart kunst. We gaan met de opgedane kennis aan de slag.

​In het najaar komt Johan weer om onze resultaten met "dynamisch filmen" te bekijken en te bespreken. Waar nodig zal hij tips voor verbetering geven.

april 2019

WERKAVOND MET JAZZBAND DE PENSIONADO'S

Dinsdagavond  9 april hadden de filmers een werkavond. ​Jazzband The Pensionado's waren uitgenodigd om te komen spelen zodat de filmers met hun camera's één en ander konden vastleggen. Er waren aardig wat filmers actief.

Naast een actieve- en leerzame-, was het ook een zeer gezellige en swingende avond.


​Fotograaf Aak Overweel was ook van de partij en heeft de foto's voor dit artikel gemaakt.

​​​​februari 2019
OPEN AVOND BIJ DE MERWEFILMERS

Dinsdagavond  5 februari kan het publiek geheel vrijblijvend kennis maken met onze vereniging. Proef de sfeer en ontdek onze leuke en creatieve hobby “videofilmen”. Op deze avond vertonen en bespreken we ons eigen werk.  Wilt u ook eens een filmpje van uzelf op een groot scherm  bekijken, neem dit dan mee. Ook kunt u technische vragen en problemen op filmgebied  voorleggen, wellicht kunnen wij u verder helpen. Ons sfeervolle clubgebouw (de voormalige kantine van VV Schelluinen, Sportlaan 1, Schelluinen) is open vanaf 19.30 uur.  Een gratis kopje koffie staat voor u klaar. 

januari 2019
NIEUWJAARSRECEPTIE
8 januari was het nieuwjaarsreceptie. Alle leden en hun partners waren uitgenodigd. Het was gezellig druk. Nadat alle leden waren voorzien van een lekker glaasje bubbels  opende voorzitter Roel Breken  de avond met een toost op het nieuwe jaar.
Er werd gezellig bijgepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Ook was er een gevarieerd filmprogramma met prachtige beelden van de fotografen en de filmers. Het bestuur bedankt alle leden die zich hebben ingezet om deze avond te doen slagen.

Foto's: Anne Mellema

oktober 2018

GASTOPTREDEN

Op 30 oktober waren de Geinfilmers uit Nieuwegein bij ons te gast. Voorzitter Theo Hooftman presenteerde de avond namens de Geinfilmers en hij besprak de films met onze leden. Er was een ruim aanbod van films met uiteenlopende onderwerpen. Daardoor werd het een latertje, maar dat vond men de moeite meer dan waard. Uiteraard werd ons na afloop gevraagd een tegenbezoek te brengen aan Nieuwegein. Dit gaat volgend jaar plaatsvinden.

oktober 2018

INTERLAND

Op 21 oktober zijn we met tien leden naar Sint Niklaas in België afgereisd. Daar werd de 32e club interland gehouden. Na een hartelijke ontvangst met een lekker kopje koffie opende voorzitter Etienne Audenaert  het programma.  18 films werden er vertoond, verdeeld over vier blokken. Tijdens de pauzes was er gelegenheid voor een drankje en wat overleg. In de grote pauze was er tijd voor een lichte en goed verzorgde lunch. Christiane Surdiacourt van CloseUp had de taak om de films aan elkaar te praten en een interview met de maker af te nemen na het vertonen van de film. 

De Belgische gastvrijheid en het interessante en gevarieerde filmaanbod zorgden ervoor dat het weer een geslaagde dag werd die de reis meer dan de moeite waard maakte.

Uw razende reporter.

oktober 2018

WERKAVOND

16 oktober zijn we weer eens met de camera aan de slag gegaan in ons clubgebouw. De opdracht was "Filmen met de montage in het achterhoofd".  Vanaf één standpunt met de camera op statief moest men zodanig opnames maken dat er achteraf toch een vlotte montage van gemaakt kon worden.

​Het was geen gemakkelijke opgave,  maar een week later konden we toch 10 montages bekijken van de enthousiaste deelnemers. Een leerzame oefening die we zeker nog eens gaan herhalen.

oktober 2018

GASTOPTREDEN

9 oktober kregen we bezoek van filmclub SGD uit Dordrecht.  Zij verzorgden in ons clubgebouw een gevarieerd en boeiend filmprogramma. Verderop in het seizoen zullen wij een tegenbezoek gaan brengen. De Dordtse filmers lieten weten daar al naar uit te kijken.  Het is altijd leuk en interessant om werk van andere verenigingen te bekijken en te bespreken. Het stimuleert en het kan heel leerzaam zijn. 

november 2017

INTERLAND

Op 12 november vindt bij de filmafdeling de Club Interland plaats. Die dag worden de mooiste films van 4 filmclubs (twee uit België, één uit Nederland en De Merwefilmers) vertoond en daarna besproken door een professional op filmgebied.

Dit jaar is onze club aan de beurt om de Interland te organiseren. Niet alleen voor de filmers, maar ook voor de fotografen kan dit een leuke dag zijn.

INTERLAND 2017 SCHELLUINEN (4)
INTERLAND 2017 SCHELLUINEN (6)
INTERLAND 2017 SCHELLUINEN (3)
INTERLAND 2017 SCHELLUINEN (1)
INTERLAND 2017 SCHELLUINEN (5)
INTERLAND 2017 SCHELLUINEN (2)

november 2016

LEZING

​Beste film(st)ers en fotografen,  A.s dinsdag, 1 november 2016, hebben we een Lezing over filmen en fotograferen met drones.
Op die dag komt Rody Dubbelman een lezing geven over het gebruiken en toepassen van drones.  Rony vliegt met een YuneeQ500+. Deze drone is een stabiel platform voor foto- en video-opnames. Zijn doel is om video’s te maken die de aandacht vangen en blijven vasthouden. Naast de techniek gaat hij ook in op de wetgeving die geldt voor het werken met drones. 
Hier https://rdrone.drones.nl/  kun je wat foto’s en filmpjes bekijken die Rody met zijn drone gemaakt heeft.
 
Met vr. gr.  Dick.

oktober 2016

GASTOPTREDEN

Beste film(st)ers en fotografen,
 
A.s dinsdag 18 oktober 2016 hebben we een gastoptreden van filmclub  Fade-In 80” uit Papendrecht.  Zij komen dan bij ons een filmprogramma verzorgen.  Fotografen die het wel leuk lijkt zijn ook van harte welkom, aan- of afmelden is niet nodig. We hopen dat het een goed gevulde zaal zal worden, wel zo leuk voor onze gasten.
 
Tot dinsdag en vr. gr.  Dick.

september 2016

FILMPRODUCTIE

Namens Film- en Fotoclub De Merwefilmers hebben Dick de Witte en Cees Branderhorst een promotiefilmpje gemaakt voor de werkgroep Vesting Gorinchem. 

​De opdracht was een vlot filmpje die ook de wat jongere kijker aanspreekt. De opdrachtgevers waren tevreden en hebben het op hun website geplaatst.

Met speciale dank aan Bernd Voorsluijs voor de dronebeelden. 

juni 2016​

LEZING

14 juni a.s. komt de ervaren freelance cameraman Joost de Jonge uit Den Haag een lezing geven in ons clubgebouw.  Na het afronden van zijn studie Multimedia Design aan het Grafisch Lyceum is Joost als professioneel cameraman aan de slag gegaan. Inmiddels heeft hij veel succesvolle video- en filmproducties op  zijn naam staan. Zie www.joostdejonge.com  

​Zijn lezing heeft als thema: hoe verbeter ik mijn camerawerk. Met praktische tips en voorbeelden wil hij laten zien dat het niet altijd veel geld hoeft te  kosten om mooi vloeiend en dynamisch camerawerk te kunnen realiseren.  Ook zal hij een demonstratie geven van een  Gimbal Stabilizer.  Dit is een flexibel inzetbare stabilisator voor een perfecte stabilisatie van de camera.

Fotografen 
Joost filmt ook veel met fotocamera’s. O.a. de Canon 5D en Sony A7. Hij gaat ons uitleggen wat het voordeel is van dit soort camera’ met een grote beeldchips. De lezing kan dus ook interessant zijn voor de fotografen die meer met hun camera willen dan fotograferen. Ze zijn van harte welkom.Joost is een zeer gedreven filmer met frisse ideeën. Het belooft dan ook een zeer leerzame en interessante avond te gaan worden. De lezing begint om 20.00 uur. 

mei 2016


DEMONSTRATIE 3D FILMEN

Er was grote belangstelling voor het optreden van Gerrit Eenbergen, beter bekend als Gerrit Natuurlijk van het TV programma Man Bijt Hond. 

Samen met Jan van der Heyden gaf hij een zeer interessante demonstratie  over de mogelijkheden van filmen in 3-D. 

Vol trots toonden zijn hun zelf samengestelde 3-D camera. Vernuftig hebben zij een grote vogelscope met  verloopringen en tussenlenzen aan een 3-D camera weten te koppelen.  Zo kunnen  ze van grote afstanden, tot wel meer dan 500 meter, haarscherpe 3-D opnamen maken. Tevens werd er een film vertoond met unieke macrobeelden van de mooiste insecten, vlinders en amfibieën.  Minuscule beestjes werden haarscherpe monsters op hun zelf meegenomen 82 inch Ultra HD scherm.  

​Het 3-D effect kwam zeer goed tot uiting, vooral bij de scènes waar muizen en reptielen als het ware de zaal binnenstormden. Door het live geleverde commentaar van Gerrit  werd het erg amusant.  Lekker nuchter en altijd met een kwinkslag in “Nisselroois dialect”.  Kortom het was een avondje genieten voor mensen met een passie voor techniek in combinatie met film en natuur.

Tekst : Dick de Witte  ~  Foto’s: Anne Mellema